Vid den här tiden på året, när vårterminen närmar sig slutet och det börjar bli dags för nationella prov och betygsättning, rapporterar tidningarna alltid flitigt om skolan.
I helgen skrev Expressen om Augustenborgsskolan i Malmö. Eleverna på skolan får nämligen inte ta med sig matteböckerna hem. Varför då, kan man undra. Rektorn förklarar att det beror på att alla elever inte har samma möjlighet att få hjälp av sina föräldrar med matten hemma och att det därför är en rättvisefråga. Dumt, tycker jag. Varför begränsa möjligheterna för de barn som gillar att räkna och vill räkna hemma eller för de barn som inte har så lätt för matte och därför behöver lägga lite extra tid på ämnet hemma i lugn och ro?
Ett stort antal familjer i bland annat Malmö använder sig av privat läxhjälp i hemmet från oss på Studybuddy. Vi vet hur viktigt det är att lärandet anpassas till varje enskild elevs behov och att det är stor skillnad på hur snabbt elever tar till sig nya kunskaper i olika ämnen. Lusten till lärande får vi aldrig ta ifrån barn och ungdomar.
Idag skriver DN att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit hjälp av konsultföretaget McKinsey för att effektivisera skolan. SKL betalar en startavgift på 4,9 miljoner för projektet. Jag undrar vad Sveriges lärare tycker om detta.
”Konsulterna går in på lärarnivå och strukturerar upp deras arbete så att de kan använda lärartiden till det som är meningen. Det är oerhört positivt” tycker Johanna Engman, tillförordnad utbildningsdirektör i Stockholms stad. Jag tycker det är kul att kommunerna tänker utanför sin egen sfär när det gäller att höja nivån och resultaten i skolan. Vill skolan uppnå förbättringar så krävs det att man vågar investera.