Stockholms stad satsar på iPad i undervisningen och tusentals elever ska nu lära sig att skriva med hjälp av läsplattor. Håller vi på att överge traditionella redskap som papper och penna? Kommer framtidens barn inte att kunna skriva eller läsa vanliga böcker?
Förslaget att satsa mer på IT i skolan har tidigare fått kritik av utbildningsminister Jan Björklund. Skolborgarrådet Lotta Edholm ser däremot ingen risk med att satsa på läsplattor: ”Böcker spelar en central roll. Samtidigt som fler skolor använder IT har vi också fördubblat utlåningen av våra böcker i skolbiblioteken. Läsning stimulerar till läsning”, säger Lotta Edholm.
Jag tror inte heller att införandet av läsplattor och nya IT-verktyg i skolan medför att barn kommer tappa intresset för att läsa och skriva. Det är häftigt att följa utvecklingen av skolan och se att skolor vågar testa olika metoder för att eleverna ska nå sina mål. Allt handlar om att förnya och utveckla. Ibland måste man ta lite större kliv för att verkligen utmana sig själv.
När Studybuddy började erbjuda familjer läxhjälp i hemmet uppfattades det av vissa som kontroversiellt att familjer kunde göra RUT-avdrag för tjänsten. Nu några år senare har allt fler familjer insett att det finns nya möjligheter för barn och ungdomar att få stöd med att nå målen i skolarbetet. Läxhjälp har blivit ett väletablerat fenomen i storstäderna och användandet av tjänsten sprider sig snabbt i landet.
Vår verksamhet på Studybuddy är på samma sätt som en iPad i undervisningen ett tydligt tecken på att tradition är ute och anpassning är inne.