Under veckan som gått har Göran Hägglund gjort ett utspel i debatten om skolan. Hägglund skriver på DN-debatt att skolan ska ha tydliga uppförande- och ordningsregler. Lärarna ska få beslagta mobiltelefoner, ge skriftliga varningar och utfärda kvarsittning, skriver Göran Hägglund
Jag har funderat på varför förslaget att lärare ska få beslagta mobiltelefoner nästan alltid är det första som lyfts fram när klimatet i skolan debatteras. Är mobiltelefonen det största hotet mot skolan? Är det lagar om detta som lärarna efterfrågar mest? Är mobiltelefonen ett hot mot lärarens möjlighet att utöva sitt yrke?
Jag upplever att politiker utgår från att lärare som grupp saknar auktoritet och därför behöver lagen till stöd för att upprätthålla ordning och reda i klassrummet. Jag är övertygad om att bra lärare har auktoritet. En lärare som behärskar sina ämnen och brinner för sitt yrke har sällan problem med sina elever. När jag själv arbetade som lärare var det inga problem att säga till eleverna att stänga av sina mobiltelefoner. Vad lärare behöver mest är respekt från sina arbetsgivare i form av schyssta löner och bra arbetsmiljö.
På Studybuddy har vi stor respekt för Sverige lärare. Våra kunder är generellt mycket nöjda med sina barns lärare, men känner frustration över att det inte finns tillräckligt med tid för att läraren ska kunna ge deras barn det stöd de behöver för att nå sina mål. Vi tror på individuell undervisning där varje elev blir sedd och får möjlighet att utvecklas utifrån sina förmågor. Det gör också Sveriges lärare, men tyvärr ges de sällan möjlighet att individualisera undervisningen.
Ge lärarna tid, bättre arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö; sen kan vi tala om lagar mot mobiltelefoner. Jag har tidigare citerat en frustrerad lärare i SvD och gör det även i detta inlägg: ”Det faktum att majoriteten av landets lärare har en stor passion för barnen och pedagogiken gör inte vardagen lättare”